Oricine are nevoie de o bormașină acasă

Oricine are nevoie de o bormașină acasă
Publicat: 02/12/2021, 16:18
Actualizat: 02/12/2021, 16:20

Fie că locuiești la casă sau apartament, ai nevoie de anumite unelte și scule. Printre echipamentele care nu trebuie să lipsească din trusa cu scule se află și bormașina. Atunci când vine vorba de proiecte de bricolaj, bormașina este printre cele mai importante unelte. Motivul este simplu, i se pot pune diferite capete, nu doar cele de găurit pereții. Cu atașarea accesoriilor potrivite cu o bormașină poți să și șlefuiești, frezezi, periezi și nu numai.

Dar evident, printre activitățile frecvente pe care le realizăm în casa noastră se afla găurirea și înșurubarea, deci bormașina este indispensabilă.

Ca să nu chemi pe cineva de fiecare dată când ai nevoie să atârni un tablou ori să înșurubezi ceva, trebuie să achiziționezi o bormașină. Dacă ești amator sau profesionist în domeniul bricolajului, bormașina trebuie aleasă în funcție de de nivelul de experiență, de nevoi și de frecvența utilizării.

Tipuri de bormașini

Bormașina este alcătuită dintr-un bloc motor, ce acționează o mandrină reglabilă, iar acesteia i se pot pune diferite accesorii precum freze, burghie, perii rotative, discuri de șlefuit. Când vine vorba de bormașini de găurit acestea pot fi de două tipuri și anume cu fir și fără fir.

Bormașina cu fir poate fi utilizată în lucrări curente de amenajare, în tâmplărie și decorare. O bormașină are și o funcție de percuție, iar prin aceasta se poate fora un perete dintr-un material dur, cum ar fi ciment sau piatră. Când setezi funcția de percuție axa mandrinei se va elibera, se va roti încontinuu și se deplasează înapoi. Având o amplitudine cuprinsă între 1-2 mm, mișcarea va pune în contact două roți crenelate ce se vor freca una de alta și astfel sunt generate vibrații ce sunt transmise către mandrină. Pentru ca perforarea peretelui să fie cât mai eficientă și comodă, frecvența trebuie să fie cât mai mare, undeva între 40.000 și 50.000 bătăi/minut.

Bormașina cu acumulator este o variantă versatilă, preferată de majoritatea meșterilor din ziua de azi. Are o autonomie mare și nu depinzi de un prelungitor.

Acumulatorii se încarcă între 15 minute și 3 ore, depinzând și de modelul bormașinii. În plus, aceste tipuri de bormașini au și funcția inversoare de rotație, ce permite deșurubarea rapidă. În cazul unei bormașini de găurit ai de luat în considerare câteva criterii înainte de a alege.

Criterii de alegere a unei bormașini

  • alege în funcție de nevoie: Nu îți dorești o bormașină care să fie profesională pentru treburile pe care le faci tu acasă. Bormașinile pentru hobby-uri sau semi-profesionale au o putere mică și moderată, iar cele profesionale au o putere mare. Dacă execuți lucrări cu un grad ridicat de dificultate, cum ar fi spargerea materialelor dure, atunci ia în considerare o bormașină cu rotopercutor. În cazul unor activități normale gospodărești, bormașina cu percuție este ideală și poate fi utilizată și pe post de șurubelniță. Aici se încadrează și alegerea tipului de mandrină, fiindcă aceasta va ține burghiul fix când trebuie să găurești. Vei ține cont de grosimea burghiilor, dar și de cum vor fi fixate.
  • tipul de alimentare: ideal ar fi să investești într-o bormașină cu acumulator dacă îți permiți. Treburile gospodărești vor fi mai ușoare și mai rapide. În plus, cu bormașina cu acumulator poți găuri și în locuri unde nu dispui de priză. Varianta de bormașină alimentată de către priză are avantajul de a nu depinde de acumulator, care trebuie să aștepți să se încarce. Aici, deci, depinde de frecvența utilizării bormașinii și pentru ce o utilizezi.
  • rapiditatea găuririi: Chiar dacă nu ești profesionist, cu siguranță nu îți dorești o bormașină lentă. Ai în vedere turațiile pe minut atunci când alegi bormașina.
  • producătorul: Brandul bormașinii este foarte important. Alegând un brand cunoscut ai garanția că ai făcut o investiție financiară ce merită, iar bormașina va avea o viață îndelungată.

Nu știi niciodată când ai nevoie de o bormașină acasă, așa că ține cont de aspectele acestea atunci când o achiziționezi, ca să fii sigur că se încadrează în nevoile tale.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Turiștii străini de pe vasele de croazieră vor putea rămâne 15 zile în China fără...
×